Orthesen
Als uw lichaam ondersteuning nodig heeft.
Hoeveel we vergoeden
Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor orthesen. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.
Wat u vergoed krijgt
Een orthese is een uitwendig hulpmiddel dat u draagt om de stand van uw lichaam te corrigeren, of de niet-normale beweeglijkheid van uw gewrichten of wervelkolom. Bijvoorbeeld een korset, spalk of een brace.
Heeft u een ernstige aandoening waardoor u beperkingen heeft in houding en beweging (motorische handicap)? Dat kan bijvoorbeeld een afwijking van de wervelkolom zijn, verlamming, of letsel aan botten of pezen. En heeft u een orthese nodig om dit te corrigeren? Dan vergoedt de basisverzekering deze als u de orthese altijd nodig heeft. Het gaat dus niet om orthesen die u tijdelijk nodig heeft.
De minimale gebruikstermijn van een orthese is 2 jaar.
Dit wordt niet vergoed
- eenvoudige orthesen, zoals steunzolen
- orthesen die alleen bij sportactiviteiten worden gebruikt
Andere vergoedingen
Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met bewegen. Die vallen onder de volgende vergoedingen:
- hulpmiddelen bij problemen met bewegen
- orthopedische schoenen en andere schoenvoorzieningen
- daisyspelers
- hulphonden (ADL-honden)
- kortdurende uitleen, voor hulpmiddelen die u tijdelijk krijgt
- hulpmiddelen voor verpleging en verzorging op bed
- steunzolen (aanvullende verzekering)
- eenvoudige loophulpmiddelen (aanvullende verzekering)
Hier kunt u terecht
- leverancier van orthesen
Wat u zelf betaalt
Dit moet u zelf doen
U moet een voorschrift hebben
U krijgt het voorschrift voor de orthese van de medisch specialist. Het voorschrift voor vervanging kunt u ook krijgen van de behandelend arts.
Soms moet u ons vooraf toestemming vragen
Dit hangt af van de leverancier die u kiest. Er zijn 2 mogelijkheden.
- Staat uw leverancier in ons overzicht leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die leveranciers hebben wij afspraken over toestemming.
- Staat uw leverancier er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.
Goed om te weten
-
De Regeling omschrijft de orthese in artikel 2.6, onderdeel e en in artikel 2.12 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij beperkingen met bewegen, en kortdurende uitleen (van hulpmiddelen bij problemen met bewegen), (semi-)orthopedische schoenen, daisyspelers en de hulphond (ADL-hond) als deze bedoeld zijn voor problemen met bewegen.
Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.