Prenatale screening

Wilt u uw kindje voor de geboorte laten onderzoeken op aangeboren afwijkingen?

Bekijk uw vergoedingen voor

Vergoeding per verzekering

 • Basisverzekering

  100%

 • Start

  Geen vergoeding

 • Student

  Geen vergoeding

 • Plus

  Geen vergoeding

 • Optimaal

  Geen vergoeding

 • Top

  Geen vergoeding

 • Excellent

  Geen vergoeding

Wat u vergoed krijgt

Prenatale screening is het tijdens de zwangerschap bepalen van de kans dat het ongeboren kind een afwijking heeft. Bijvoorbeeld het syndroom van Down of een open ruggetje. U kiest zelf of u prenatale screening wilt laten doen. Om u bij die beslissing te helpen, bespreekt de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog met u welke soorten prenatale screening er zijn. En wat de voor- en nadelen zijn. Dit gesprek wordt ‘counseling’ genoemd. De basisverzekering vergoedt:
 • counseling
 • NIPTNiet-invasieve prenatale test (een bloedonderzoek)NIPT, als de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog bepaalt dat u daarvoor een medische indicatie heeft. Bijvoorbeeld door uw leeftijd, verloop van een eerdere zwangerschap of erfelijke aandoening in de familie. U kunt deze test laten doen als u tussen de 9 en 14 weken zwanger bent
 • 20-weken echo
Ook met 13 weken kunt u een echo laten uitvoeren. Maar alleen als u meedoet aan wetenschappelijk onderzoek. De overheid betaalt die echo dan.

Blijkt uit de echo of NIPT dat uw ongeboren kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? Of is er een andere medische indicatie? Dan vergoedt de basisverzekering ook prenataal vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld een vlokkentest, een vruchtwaterpunctie of een uitgebreidere echo (geavanceerd ultrageluidonderzoek, GUO).

De overheid heeft een website met informatie over prenatale screening.

NIPT zonder medische indicatie

U kunt de NIPT ook krijgen zonder medische indicatie. Die wordt tot 1 april 2023 betaald uit een subsidieregeling van de overheid. U moet dan wel meedoen aan wetenschappelijk onderzoek (de TRIDENT-2 studie). Als u de NIPT krijgt via deze subsidieregeling, betaalt u een eigen bijdrage van  175. Deze eigen bijdrage vergoeden wij niet.

Vanaf 1 april 2023 betaalt de overheid de NIPT zonder medische indicatie ook zonder deelname aan het wetenschappelijk onderzoek. De eigen bijdrage van  175 geldt dan ook niet meer.

In het buitenland geldt de subsidieregeling en vergoeding van de overheid niet. Dan moet u de NIPT zonder medische indicatie helemaal zelf betalen.

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Soms heeft u een verwijzing nodig

Voor de NIPT of prenataal vervolgonderzoek heeft u een verwijzing nodig van uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

  Hier is gebruikelijke zorg: de prenatale screening die verloskundigen en medisch specialisten normaal gesproken als onderdeel van verloskundige zorg verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

 • U kunt de NIPT in het buitenland laten uitvoeren

  De NIPT vergoeden wij alleen bij medische indicatie. Dat geldt ook als u de NIPT in het buitenland laat doen. De subsidieregeling geldt niet in het buitenland. Als u zonder medische indicatie voor de NIPT naar bijvoorbeeld België gaat, dan moet u de NIPT zelf betalen. Heeft u wel een medische indicatie, dan vergoeden wij als u naar het buitenland gaat maximaal de kosten van de NIPT in Nederland.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.