ZakelijkBereken premieEnglish

Zuurstofapparatuur

Als u hulp nodig heeft om genoeg zuurstof op te nemen.

Bekijk uw vergoedingen voor

Vergoeding per verzekering

 • Basisverzekering

  100%

   

 • Start

  Geen vergoeding
 • Student

  Geen vergoeding
 • Plus

  Geen vergoeding
 • Optimaal

  Geen vergoeding
 • Top

  Geen vergoeding
 • Excellent

  Geen vergoeding

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor zuurstofapparatuur. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Wat u vergoed krijgt

Zuurstofapparatuur gebruikt u als u zuurstof moet krijgen. De basisverzekering vergoedt zuurstofapparatuur als die problemen met ademhalen helemaal of voor een deel verhelpt. Er zijn verschillende apparaten voor zuurstof:

 • zuurstofconcentrators halen zuurstof uit de lucht, en zijn bedoeld voor gebruik thuis. Er zijn ook mobiele concentrators om mee te nemen
 • zuurstofcilinders bevatten samengeperste zuurstof, die u makkelijk mee kunt nemen zodat u mobiel blijft
 • systemen met vloeibare zuurstof, die bestaan uit een draagbaar vat, en een groot vat om het draagbare vat bij te vullen. Het systeem is zowel thuis als buiten huis te gebruiken

U kunt niet zelf kiezen welke zuurstofapparatuur u krijgt. Dat bepalen de behandelend arts en leverancier aan de hand van wat u nodig heeft.

De basisverzekering vergoedt ook stoffen die u met zuurstofapparatuur krijgt toegediend. Met stoffen bedoelen we zuurstof en andere stoffen met een certificaat volgens de Wet op de medische hulpmiddelen. Die moeten wel bedoeld zijn om beter te kunnen ademen.

Gebruikt uw zuurstofapparaat stroom? Dan vergoeden wij € 0,06 per uur dat u het zuurstofapparaat gebruikt. Ieder uur moet geregistreerd zijn door de leverancier van het hulpmiddel.

Gaat u naar het buitenland? Het is niet altijd mogelijk om genoeg zuurstof mee te nemen. Of u mag het niet meenemen, bijvoorbeeld omdat u gaat vliegen. Dan vergoeden wij ook zuurstof die u in het buitenland krijgt. Maar maximaal tot het Nederlandse tarief, volgens de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg. Alle kosten boven het Nederlands tarief en andere kosten vergoeden wij niet. U kunt zuurstof in het buitenland via uw leverancier regelen. 

Andere vergoedingen

Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met ademhalen. Die vallen onder de volgende vergoedingen.

Chronische ondersteuning van de ademhaling valt onder de vergoeding Mechanische beademing.

Hier kunt u terecht

 • leverancier van zuurstofapparatuur

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

U krijgt het voorschrift voor zuurstofapparatuur van de behandelend arts.

U moet ons vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van de leverancier die u kiest. Er zijn 2 mogelijkheden.

 1. Staat uw leverancier in ons overzicht leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die leveranciers hebben wij afspraken over toestemming.
 2. Staat uw leverancier er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.

Goed om te weten

 • De officiĆ«le vergoeding van de Regeling zorgverzekering geldt

  De Regeling omschrijft zuurstofapparatuur in artikel 2.6, onderdeel b en in artikel 2.9 als uitwendig hulpmiddel voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van stoornissen in de functie van het ademhalingsstelsel. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij problemen met ademhalen, MRA en CPAP-apparaten.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.